Navigace

Výběr jazyka

  • cz
  • en
  • de

Obsah

Návod pro občana: Co mám dělat, když měním adresu trvalého pobytu - naleznete zde.

 

« Zpět na Strom životních situací

Žádost o poskytnutí prostředků ze Státního fondu kultury České republiky

3. Pojmenování (název) životní situace

Žádost o poskytnutí prostředků ze Státního fondu kultury České republiky

4. Základní informace k životní situaci

Státní fond kultury České republiky (dále též "Fond") byl zřízen zákonem č. 239/1992 Sb., o Státním fondu kultury České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále též "zákon"). Fond byl založen s cílem vytvořit další zdroj pro podporu financování projektů v oblasti kultury České republiky (mimo oblast kinematografie).

Fond je samostatnou právnickou osobou a zapisuje se do obchodního rejstříku; spravuje jej Ministerstvo kultury.

V čele Fondu je ministr kultury České republiky, který odpovídá za hospodaření s prostředky Fondu. Orgánem rozhodujícím o způsobu a výši čerpání prostředků Fondu na projekty v oblasti kultury je Rada Fondu. Členy Rady volí a odvolává Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, které je Rada odpovědna.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Žadatelem o poskytnutí prostředků Fondu může být právnická osoba se sídlem nebo fyzická osoba s trvalým pobytem na území České republiky.

Právnická osoba s majetkovou účastí zahraničních osob může prostředky Fondu použít, jen pokud je podíl majetkové účasti zahraniční osoby nižší než 50 %.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Žadatel podává žádost písemně správci Fondu. V žádosti uvede označení a bližší charakteristiku projektu, o jehož podporu se uchází, předpokládanou výši nákladů, údaj o případné zahraniční účasti, požadovanou formu podpory a její výši, případně označení pohledávky, o jejíž zajištění žádá. Správce Fondu může žadateli uložit povinnost doplnit žádost a stanovit k tomu přiměřenou lhůtu.

Současně s podáním žádosti složí žadatel na úhradu nákladů spojených s posouzením žádosti na účet Fondu částku stanovenou statutem diferencovaně. Tuto částku je povinen správce Fondu žadateli vyúčtovat ve lhůtě podle § 10 odst. 1 zákona. Pokud náklady spojené s posouzením žádosti převýší složenou částku, hradí se rozdíl z prostředků Fondu.

Nedoplní-li žadatel žádost ve lhůtě podle § 9 odst. 2 zákona nebo nesloží-li částku podle § 9 odst. 3 zákona, hledí se na žádost jako by nebyla podána.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podejte písemnou žádost o poskytnutí prostředků Fondu na předepsaném formuláři v písemné a elektronické podobě.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Obraťte se na Ministerstvo kultury, které spravuje Státní fond kultury České republiky:

  • Státní fond kultury České republiky, Maltézské náměstí 471/1, 118 11 Praha 1

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na úřadě předložte žádost o poskytnutí prostředků ze Státního fondu kultury České republiky.

Při přebírání formulářů nejsou nutné žádné doklady, příslušné náležitosti musí mít podaná žádost, další podklady jsou vyžadovány při uzavírání smlouvy o poskytnutí finančních prostředků Fondu.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formuláře žádostí o poskytnutí finančních prostředků ze Státního fondu kultury České republiky jsou k dispozici na internetových stránkách Ministerstva kultury.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Při podání žádosti složí žadatel na účet Fondu částku na úhradu nákladů spojených s jejím posouzením.

Na posouzení žádosti o poskytnutí prostředků Fondu skládá žadatel částku ve výši 1 % částky, o kterou žadatel žádá, nejméně však 2 000 Kč, nejvíce 10 000 Kč.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

O poskytnutí prostředků Fondu rozhoduje Rada do 3 měsíců ode dne doručení žádosti nebo jejího doplnění správci Fondu.

Na základě rozhodnutí Rady a v souladu s ním uzavře Fond se žadatelem do 30 dnů od doručení rozhodnutí smlouvu o výši a podmínkách poskytnutí prostředků Fondu.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Institut slyšení - ti žadatelé, kteří tak uznají za vhodné a vyznačí požadavek ve formuláři, mohou být pozváni Radou Fondu k institutu slyšení.

Účelem tohoto institutu je možnost seznámit Radu Fondu podrobněji s předkládaným projektem.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Tuto situaci není možné řešit zasláním žádosti (a požadovaných příloh) pouze elektronickou poštou.

V elektronické podobě jsou k dispozici formuláře žádosti o poskytnutí finančních prostředků Fondu a formuláře pro vyúčtování poskytnutých prostředků. Pro předložení žádostí, vč. souvisejících podkladů, je však požadována také písemná podoba, stejně jako pro následné uzavření smlouvy a vyúčtování.

Dále pak jsou k dispozici v elektronické podobě údaje o poskytnutých prostředcích Fondu na jednotlivé projekty, dokumenty upravující činnost Fondu (zákon, statut, jednací řád - viz internetové stránky Ministerstva kultury).

28. Popis byl naposledy aktualizován

09.09.2013

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.